WOODROW WİLSON VE SİYASET – YÖNETİM AYRIMI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME - MANKAN, Veysel (Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2020)
Bu çalışmanın amacı yönetimin siyasetten ayrı bir disiplin olarak incelenmesinin başlangıcı olarak sayılan Woodrow Wilson’a ait 1887 yılında yayımlanan İdarenin İncelenmesi isimli eseri ve sonrası dönemde başta spoils system Amerika’sı olmak üzere siyaset - yönetim ayrımı üzerine yapılan çalışmalar ve kamu yönetimi disiplinine yapılan katkı, destek ve eleştiriler üzerinde değerlendirmeler yapmaktır. Bu kapsamda yönetim – siyaset ayrımı ile ilgili temel denebilecek çeşitli çalışmalar incelenmiş ve siyaset - yönetim ayrımı detaylı bir portre ile ortaya konmaya çalışılmıştır. Yönetim – Siyaset ayrımı tezinin özü, ortaya çıkış serüveni, mimarı, bu ayrıma katkı sağlayan teorisyenler ve temel argümanları ile ayrıma yöneltilen eleştiriler ve ekoller üzerine değerlendirmelerde bulunulacaktır. Çalışmanın özelinde Siyaset – Yönetim ayrımına sadece Amerika Birleşik Devletleri (ABD) veya sadece Türkiye nezdinde var olan durumlardan ziyade dünya genelindeki duruma bakılmıştır. Sonuç itibari ile yönetimin siyasetten ayrı bir disiplin olarak incelenmesi tartışması, aynı benzerlikler veya aynı farklılıklar üzerinden olmasa da; farklı içerik ve usullerle günümüzde hala tartışılmakta olduğu söylenebilir