YÖNETİM VE İÇ GÜVENLİK BİRİMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİYE DAİR BİR İNCELEME: FRANSA ÖRNEĞİ - ÇELİK, Abdullah and AKSUNGUR, Ali Burak and BİLBAY, Ömer Faruk (Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2020)
Devletin temel işlevleri arasında sayılan yönetim ve güvenlik, birbirini tamamlayan iki ayrı olgudur. Güvenlik olmadan yönetim, yönetim olmadan ise güvenliğin temin edilmesi düşünülemez. Birbirine yön veren yönetim ve güvenlik olgularından birindeki değişim diğerinin de değişimine sebep olmaktadır. Böylelikle devletin yönetim mekanizmasında; merkezi yönetim ile yerel yönetimlere ilişkin politikalarda yapılan değişiklikler güvenlik hizmetlerinin işleyişine de sirayet etmektedir. Devlet yönetiminde merkeziyetçilik düşüncesi ve idare hukukunun ülkede taşıdığı tarihsel öneme binaen Fransa, yönetiminde merkeziyetçi anlayışın hâkim olduğu ülkeler içerisinde akla ilk gelen örneklerden birisidir. Ülkedeki merkeziyetçi yönetim anlayışının izleri iç güvenlik hizmetlerinin işleyişinde de görülebilmektedir. Ancak Avrupa’da yerinden yönetim anlayışı üzerinde yoğunlaşan tartışmalar Fransa’daki bu geleneksel merkeziyetçilik düşüncesinin sorgulanmasına neden olmuş, bu durum ise birtakım değişimleri de beraberinde getirmiştir. Bu çalışmada devletin yönetim ve güvenlik fonksiyonları arasındaki ilişki; merkezi yönetim ve yerel yönetim politikaları ile bu politikaların değişimi ekseninde Fransa örneği üzerinden incelenmiş, yerelleşme politikasının iç güvenlik hizmetlerinin işleyişine birtakım avantajların yanı sıra dezavantajlar getirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Türkiye ve Fransa’nın merkezi ve yerel yönetim yapılanması büyük ölçüde benzerlik göstermektedir. Fransa’da yönetim ve iç güvenlik birimleri arasındaki ilişkiyi görebilmek için; süreç içerisinde ülkede yönetim ve güvenlik teşkilatında meydana gelen değişimler ortaya konulmuş, politika değişimine sebep olan etkenler incelenmiş, bu değişimlerin güvenlik hizmetlerini etkileme dereceleri tartışılmıştır. Ülkelerin polis sistemleri ile ilgili yabancı yazında dikkate değer ölçüde çalışma bulunmaktadır. Türkçe yazında ise bu çalışmalar sınırlı düzeydedir. Söz konusu çalışmaların akademik düzeyde incelenmesinin artması, bu alanda Türkçe yazının gelişmesi, yönetim birimleri ve güvenlik hizmetleri arasındaki ilişkinin irdelenmesine hizmet edecektir. Yapılacak çalışmalar, Türkiye’nin iç güvenlik politikalarında gerçekleştirilmek istenilen değişimler için uygulama örneği teşkil edecektir