İBN HALDÛN’UN EĞİTİM FELSEFESİNDE ÜÇ MESELE HADÂRET, TEKRAR KURAMI VE ÜÇ ÖZET METODU - ERTEN, Murat (Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2019)
İbn Haldûn’un eğitim felsefesinde temel olarak üç konu dikkat çeker. Bu konuların birincisi eğitimin toplum ve medeniyetle ilgisidir. Ona göre devlet işlerinin en önemlisi eğitimdir, medeniyetle eğitim arasında yakın bir ilgi bağı vardır ve medeniyetin yükselmesini sağlayan ilimler ve sanatlar, ancak hadarî umranda kökleşip serpilirler. Bu anlamda eğitim sadece hadarî umrana özgüdür. İkincisi, bir ilimde veya sanatta uzmanlaşmak için onun ilkelerini, kaidelerini, detaylarını ve problemlerini kavramak ve bilgiyi tekrar tekrar işleyerek alışkanlığa dönüştürmek gerekir. Bu kurama göre el becerisinin kazanılıp geliştirildiği marangozlukla, tartışma ve akıl yürütme temrinleriyle düşünme becerisinin kazanıldığı felsefe eğitimi arasında yöntemsel bir fark bulunmaz. Çünkü ilimler de sanatlar sınıfındandır. Üçüncü olarak ise, anlama becerileri ve kapasiteleri birbirinden farklı olan çocuklar için eğitim konuları üç farklı genişlikte özetlenerek tekrar edilmelidir. Birinci özet dar ve yüzeysel, ikinci özet bilgilendirici, üçüncü özet ise detaylı ve derinlikli olmalıdır. Özetlerin seviyesi arttıkça katılımcı öğrenci sayısı azalır. Bunların yanında ayrıca eğitimde şiddetin hiçbir türüne yer yoktur.