SAĞLIK HARCAMALARININ EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİ: EKONOMETRİK BİR ANALİZ - AYVAZ GÜVEN, Emine Türkan (Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2024)
Dünyadaki tüm ülkeler, sağlıklı bireylerden oluşan bir toplum oluşturmayı hedeflemektedir. Çünkü; bir ülke ekonomisinin güçlü olması ve sürdürülebilirliği için, sağlıklı bireylerden oluşan bir toplum gereklidir. Sağlık hizmetlerinin gelişimi için yapılan sağlık harcamaları, beşeri sermaye yoluyla ekonomik büyümeyi etkilemektedir. Sağlık harcamalarında ortaya çıkan bir artış; insanların hayat süresini, hayat beklentisini ve hayat kalitesini artırarak ekonomik büyümeyi de etkilemektedir. Sağlık harcamalarının, ekonomik büyümeyi ne yönde etkilediği her zaman araştırılmıştır. Bu çalışmanın amacı; OECD ülkelerinde sağlık harcaması ve hane halkı tüketim harcamasının, ekonomik büyüme üzerindeki etkilerinin panel veri regresyon modeli kullanılarak analiz edilmesidir. Bunun için 2011-2020 yılları arası 37 OECD ülkesi incelenmiştir. Hausman Testi sonuçları, panel veri analizinde kullanılan modellerden sabit etkiler modelinin kabul edilmesi gerektiğini göstermektedir. Elde edilen sabit etkiler modelinde; farklı varyans, otokorelasyon ve birimler arası korelasyon olduğu görülmüştür. Sonuçta; sağlık harcamalarının ve hane halkı tüketim harcaması değişkenlerinin, ekonomik büyüme üzerinde negatif etkisinin olduğu bulunmuştur. Sağlık harcamalarındaki %1’lik artış, ekonomik büyümeyi %0.08 azaltmaktadır.