ÖĞRETİM ELEMANLARI-ÖĞRENCİ ETKİLEŞİMiNiN ÖĞRETİM ELEMANLARI PERSPEKTİİFİNDEN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA: BİR DEVLET ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMASI - ÖRGEV, Cemil (Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2018)
Liderlik, bir grup insanı belli amaçlar etrafında toplayabilme ve bu amaçları gerçekleştirebilmek için onları harekete geçirme bilgi ve yetenekleri toplamıdır. Lider-üye etkileşimi de karşılıklı güvene, saygıya ve görev bilincine dayanan bir teori olup liderliği, lider ile üyeleri arasındaki ikili ilişkiler bağlamında açıklayan, liderlerin iş kaynaklı farklılıklara paralel olarak astlarına karşı farklı tutum sergilediğini ileri süren bir teoridir. Karşılıklı güvenin ve saygının önemli olduğu yüksek eğitim kurumlarında özellikle öğretim elemanlarının lider-üye etkileşimi konusundaki algıları önem arz etmektedir. Bu çalışma ile bir devlet üniversitesinde görevli öğretim elemanlarının “Öğretim Elemanı-Öğrenci Etkileşimi” algılarının öğretim elemanı perspektifinden ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma deseni ve tanımlayıcı nitelikte bulgular ortaya konulmuştur. Bu kapsamda, araştırma evrenini Türkiye’de bir devlet üniversitesinde bulunan altı fakültenin (Sağlık Bilimleri Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve İşletme Fakültesi) 872 Öğretim elemanı oluşturmaktadır. Ancak, örneklem olarak 115 öğretim elemanına anket formları dağıtılmış ve eksik ve yetersiz bilgi nedeni ile 108 anket formu değerlendirilmeye uygun bulunmuştur. Araştırmada basit rastgele örneklem yöntemi uygulanmıştır. Araştırmanın sınırlılığı ise yalnızca bir devlet üniversitesinde yapılmış olmasıdır. Veri toplama aracı olarak cinsiyet, yaş, medeni durum, statü, mesleki tecrübe, kurum çalışma süresi vb. demografik bilgiler ve öğretim elemanları hakkında bilgi toplamak için Liden, R.C., & Maslyn, J.M. (1998) tarafından geliştirilen “Lider-Üye Etkileşim Ölçeği” (LÜE) kullanılmıştır. Araştırma verilerinin istatistiksel analizi için SPSS 23.0 paket programından faydalanılmıştır. Ankete katılan 108 öğretim elemanlarının demografik verilerine bakıldığında %61,1’i erkek, %69’u evli, %46,2’si öğretim görevlisi, %78,6’sı 2-16 yıl tecrübeye sahip ve %70,2’sinin bulunduğu kurumunda en fazla 10 yıldır çalıştıkları tespit edilmiştir. Çalışmanın Kaiser Meyer Olkin (KMO) değeri 0,816 olarak, cronbach alfa değeri ise 0,850 olarak bulunmuştur. Yapılan analizler sonucunda öğretim elemanı öğrenci etkileşimi ile öğretim elemanlarının cinsiyeti (p=0,635), statüsü (p=0,175) ve tecrübesi (p=0,262) arasında farklılık bulunamamış, medeni duruma (p=0,016), yaşa (p=0,001) ve çalışma süresine (p=0,022) göre farklılık tespit edilmiştir.