KENT UYGARLIĞI VE DEMOKRASİ ÜZERİNE BİR İNCELEME - KAYPAK, şafak; GÜNDÜZ, Ahmet (Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2018)
Bu çalışma, kent uygarlığı ve demokrasi ilişkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Öteden beri, toplumların yaşam biçimleri ve uygarlık düzeylerinin onların üretim biçimleriyle yakın ilişkisi olduğu ifade edilmektedir. Yaşam biçimlerimiz ile yaşadığımız ortamlar arasında da doğrudan bir etkileşim vardır. Kent oluşum süreci içinde, kültür ve uygarlıkların evrimleştiği, demokrasinin olgunlaştığı bir alan olmuştur. Kent, uygarlık ve demokrasi olguları, yerleşik toplulukların ürünü olan itaate dayalı düşünceyle, göçebe toplulukların benimsediği kendi kendine yeterli ve bireysel çabaya dayanan irade gibi birbirine karşıt görünen iki fikrin bileşiminden doğmuştur. Bu bileşim, binlerce yıl sürecek mücadelelerin sonucu olarak kent devrimleriyle boyut kazanacaktır. Kent, uygarlık ve demokrasi insanlık tarihine yön veren Neolitik ve Sanayi Devrimi gibi iki büyük devrimin ürünüdür.