JOHANN GOTTFRIED HERDER’DE MİLLİYETÇİLİK DÜŞÜNCESİ - İPLİKCİ, Alper (Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2024)
Herder, 1744-1803 yılları arasında yaşamış, önemli bir Aydınlanma dönemi düşünürüdür. Ortaya atmış olduğu görüşleriyle felsefe tarihine, siyaset felsefesine ve tarih felsefesine önemli katkılar sunmuştur. Yaşamış olduğu dönemin genel algısına yönelik eleştirel bir tutum sergileyen Herder, görmüş olduğu problemlere yönelik çözüm arayışı içerisinde milliyetçilik düşüncesini vurgulamış ve milliyetçiliğe önemli katkılar sunmuştur. Aydınlanma projesi ulus-devlet anlayışıyla aslında toplumları değiştirip dönüştürmeye yönelik bir milliyetçilik düşüncesi ortaya koymuştur. Böylece bu düşünce, toplumların kendi benliklerini göstermesi anlamına gelmez; Batı’nın kendi üstünlüğünü tanımlaması ve diğer milletlerle arasına sınır koymasının bir ifadesidir ve bu projenin sunduğu milliyetçilik anlayışı, kavramın özüne uygun bir anlayış değildir. Ayrıca milliyetçilik ırkçılıkla da karıştırılmaktadır. Bu nedenle çalışmamızın temel amacı, Herder’in düşüncelerini esas alarak daha doğru bir milliyetçilik tanımı ortaya koymaktır.