BİYOLOJİ EĞİTİMİNDE POPÜLER MEDYA KAYNAKLARININ ÖĞRENCİLERİN BİYOLOJİ DERSİNE VE BİLİME YÖNELİK TUTUMLARINA ETKİSİ - YAZIR, Gülsüm; YEL, Mustafa (Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2024)
Bu araştırmada popüler medya kaynaklarının öğrencilerin biyoloji dersine ve bilimine yönelik tutumlarına etkisi incelenmiştir. Araştırmada ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel araştırma deseni kullanılmıştır. Veri toplama araçları kontrol ve deney gruplarına ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Kontrol grubunda düz anlatıma dayalı geleneksel öğretim yöntemi, deney grubunda ise popüler medya kaynaklarından hazırlanan bir kitapçık ile biyoloji öğretimi uygulanmıştır. Deneysel uygulama öncesinde, kontrol ve deney grubundaki öğrencilerin biyoloji dersindeki ve bilime yönelik tutum düzeylerini belirleyebilmek amacıyla veri toplama araçları ön test olarak uygulanmıştır. Bu veri toplama araçları, deneysel işlemin sonunda kontrol ve deney gruplarındaki öğrencilere tekrar uygulanarak, araştırma süreci öncesi ve süreç sonundaki puanları arasında anlamlı seviyede fark olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Biyoloji dersine ve bilime yönelik tutumlarını belirleyebilmek için “Biyoloji Dersine Yönelik Tutum Ölçeği” ve “Bilime Yönelik Tutum Ölçeği” ön test ve son test olarak her iki gruba da uygulanmıştır. Verilerin analizinde Bağımsız Gruplar için t- Testi ve Bağımlı Gruplar için t-Testi analizleri kullanılmıştır. Geleneksel yöntem kullanılarak işlenen biyoloji dersinin kontrol grubundaki öğrencilerle, popüler medya kaynakları uygulanarak işlenen dersteki deney grubu öğrencilerin biyoloji dersine yönelik ve bilime yönelik tutum düzeyleri arasında, deneysel işlem sürecinin sonunda anlamlı seviyede bir fark oluşmamıştır. Bu alanda yapılan araştırmaların çok sınırlı olması nedeniyle bu alanda çalışmaların devam ettirilmesi tavsiye edilmektedir. Popüler medya kaynakları uygulamasının etkililiği; cinsiyet, sınıf seviyesi, okul türü gibi değişkenler açısından araştırılabilir.