GENÇLERİN DÖNÜŞTÜRÜCÜ LİDERLİK ALGISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - YOLSAL, Murat; BİLGİSEVEN, E. Banu and MURADOGLU, Seda (Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2024)
Hızlı ve sürekli değişimin örgütleri dönüşüme zorladığı günümüzde, dönüştürücü lidere duyulan ihtiyaç günden güne artmaktadır. Geçmişte yapılmış araştırmalar dönüştürücü liderlik davranışının sonuçları üzerine odaklanırken, bu çalışma iş hayatına atılma aşamasındaki gençlerin dönüştürücü liderlik algısını ölçmeyi amaçlayarak, diğer çalışmalardan ayrılmaktadır. Bu kapsamda, dönüştürücü liderlik algısını ölçümlemek adına, gençlerin yaş, eğitim düzeyi, cinsiyet ve not ortalamalarından faydalanılmış, bir vakıf üniversitesinin toplam 280 lisans ve lisansüstü öğrencisine uygulanan anket çalışması sonucunda araştırma verileri elde edilmiştir. Araştırma için üç adet hipotez geliştirilmiş, bu hipotezler İki Faktörlü Varyans Analizi ve Çoklu Regresyon Modeli ile test edilmiştir. Bulgular eğitim düzeyine göre gençlerin dönüştürücü liderlik algısının farklılık gösterdiğini; eğitim düzeyine etki eden başlıca faktörün yaş olduğunu; yaştaki artışa bağlı olarak gençlerin dönüştürücü liderlik algısının yükseldiğini ortaya koymaktadır. Çalışmanın son bölümünde bulguların teorik ve pratik sonuçları da tartışılmıştır.