KENTSEL GELİŞİM SÜRECİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER BAĞLAMINDA MALATYA’NIN SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTSEL GELİŞİMİNE YÖNELİK DEĞERLENDİRMELER: KENTSEL GELİŞİM SÜRECİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER BAĞLAMINDA MALATYA’NIN SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTSEL GELİŞİMİNE YÖNELİK DEĞERLENDİRMELER - SEZİK, Murat (Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2021)
Kentlerin gelişimini etkileyen çok çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bunlar ana hatları ile coğrafi faktörler ve beşeri faktörler olarak değerlendirilebilir. Ayrıca kentlerin gelişimlerinin sürdürülebilir olması da aynı faktörlerle yakın ilişki içerisindedir. Malatya kentinin kentsel gelişimini ele alan bu araştırmada, kentin gelişimini etkileyen faktörler ve sürdürülebilir kalkınma parametreleri birlikte ele alınmış ve Malatya‟nın sürdürülebilir gelişim durumu değerlendirilmiştir. Malatya, sürdürülebilir kentleşme parametresi olarak kabul edilen ekonomik, çevresel ve sosyal faktörler bağlamında ayrı ayrı değerlendirilmiş, çevresel ve sosyal uyumun bir yansıması olarak görülen yaşanabilirlik kriterlerinde Türkiye ortalamasının altında kaldığı, Malatya‟nın sosyal - ekonomik boyutun uyumu olarak kabul edilen adil kent yaklaşımı ve çevresel- ekonomik boyutların görünümü olarak değerlendirilen yenilenebilir enerji kaynakları ve trafik yoğunluğu gibi başlıklarda da çok iyi yerlerde olmadığı görülmüştür.