Peyzaj Sektöründe Kalite Yönetim Sistemleri Kapsamında Çalışanların İş Doyumu - ÖZTÜRK, Fatih; TUTAN, Abdulhamit (Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2020)
Çalışanların iş doyumu yapılan işin kalitesi ile doğru olarak orantılıdır. Çalışanların mutluluğu üretilen ürün veya hizmetin kalitesini yükseltir. Bu çalışmada kalite yönetim sistemleri kapsamında peyzaj sektöründe çalışanların (Mühendis, Büro Personeli, Tekniker) iş tatminleri, teorik ve uygulamalı olarak incelenmiştir. İş doyumu ve öneminin yanında, iş doyumunu etkileyen unsurlar ortaya konulup, iş doyumu ile kalite yönetim sistemleri arasındaki ilişki irdelenmiştir. Peyzaj sektöründe de faaliyet gösteren İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin, park, bahçe, çevre düzenlemesi, havza ağaçlandırması ve bunlara yönelik olarak bitki yetiştirme gibi misyonları, kalite yönetim sistemleri çerçevesinde incelenmiştir. Bu doğrultuda, kurulan hipotezler çıkarımsal istatistik yöntemleri kullanılarak, işletme çalışanlarının iş doyumları, bunun iş verimine etkileri, iş doyumunu en çok ve en az etkileyen faktörlerin neler olduğu incelenmiştir. Bunun yanında, araştırma neticesinde, elde edilen veriler ışığında demografik değişkenlerin iş doyumuna etkisinin ne olduğu da araştırılmıştır. Araştırma sonucunda, iş doyumunun arttırılması için, çalışma ortamı, çalışanların eğitimleri, ödül ve terfi imkânları, çalışma arkadaşları ile ilişkiler, yöneticiler ile ilişkiler, maddi ve sosyal imkânların düzeylerinin iyileştirilmesinin önemi ortaya çıkmıştır.