Örgütlerde İç Çatışmalar ve Yönetimi - AVCI, Ayla (Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2020)
Çatışma genel anlamıyla olumsuz bir durumu ifade etmektedir. Toplum, aile ya da kurumlar, hangi alanda yaşanırsa yaşansın çatışma, sorunların varlığının bir habercisidir. İnsanlar farklı kişilik özelliğine göre yaratılmıştır. Her bireyin inançları, değer yargıları, yaşam tarzları, çalışma teknikleri, metotları değişiklik göstermektedir. Herkesin aynı fikri, düşünceyi ve yöntemi benimsemesi elbette ki mümkün değildir. Dünyadaki huzur ve barış birliğinin sağlanması da ortak bir kural ve kanunlar bütünüyle sağlanmaktadır. Çatışma ortamı genel olarak karşılıklı çıkar çatışmaları sonucu baş göstermektedir. Özellikle örgütlerde yöneticiler, kişiler ve gruplar arasındaki bu sorun, çözüm üretme arayışlarını da beraberinde getirmiştir. Değişen organizasyon yapıları, kullanılan teknolojiler, çalışanların değerleri, olayları anlama ve yorumlamadaki algı farklılıkları nedeniyle örgüt içi çatışmaları tamamıyla önlemek mümkün olamamaktadır. Çatışmanın nedenleri, örgüt amaç ve hedeflerine olumlu bir katkısının olup olmayacağı incelenerek oluşan çatışma ortamlarını minumum seviyeye indirip örgütlerin işleyişine yarar getirecek şekilde organize etmek yöneticilerin en önemli görev ve sorumluluklarındandır. Yenilikçi organizasyon yapılarında çalışma ortamlarında huzur ve uyum dengesi örgütlerin özellikle önemsedikleri etkinlik ve verimlilik seviyelerini de olumlu yönde etkilenecektir. Çalışmada çatışma çözümleri sunularak yöneticilerin değerlendirmesi düşünülmüştür. Makalede organizasyonlarda yaşanan çatışmaların nedenleri sonuçları ve çözüm yöntemleri incelenerek çatışma süreçlerinin örgüte yarar sağlayacak şekilde yönetilmesi konularına değinilmiştir.