FAALİYET BÖLÜMLERİ STANDARDININ (TFRS 8) FUTBOL KULÜPLERİNDE UYGULANABİLİRLİGİ: FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ ÖRNEĞİ - GÜLER, Yasin; ALAGÖZ, Ali (Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2019)
Spor dalları arasında futbol, şüphesiz insanların en çok ilgilendiği spor dalıdır. Futbol, turizm, inşaat, perakende, ulaştırma, gibi birçok sektörü etkileyen bir spor dalıdır. Futbol birçok kişi, kurum, kuruluş ve sektörü yakından etkilediği için yasal düzenlemeler ile kontrol edilmesi gereklidir. Futbol alanında yerel ve uluslararası futbol otorite kurumları futbol ile ilgili yasal düzenlemeleri yapmaktadır. Bu kurumlar FİFA, UEFA gibi uluslararası kuruluşlar ve her ülkeye ait futbol federasyonlarıdır. Dünya çapında birçok futbol takımı halka açık işletme konumundadır. Bu tür futbol takımlarına yatırım yapmak isteyen yatırımcılara, takımın finansal durumu hakkında güvenilir, doğru ve gerçeğe uygun bilgi vermeleri önem taşımaktadır. Futbol takımları spor faaliyetlerinin yanı sıra diğer birçok faaliyette bulundukları için halka açık olan futbol takımlarının finansal tablolarının daha anlaşılabilir hale gelmesi konusunda faaliyet bölümleri raporlamasının uygun olup olmayacağı bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaçla çalışmada öncelikle TFRS 8 Faaliyet Bölümleri Standardı kısaca açıklanmakta, daha sonra TFRS 8 kapsamında Borsa İstanbul’da işlem gören Fenerbahçe Spor Kulübü’nün mali tabloları üzerinde faaliyet bölümlemesine göre raporlama modeli geliştirilerek, elde edilen raporların “ihtiyaca uygunluğu ve gerçeğe uygun sunuma” olan katkıları analiz edilmektedir.