GÜNÜMÜZ TOPLUMLARINDA SOSYAL MEDYA BIR KAMUSAL ALAN MIDIR?: TWITTER’DA KI TOPLUMSAL HAREKETLER ÖRNEKLERI - ÜNLÜ DALAYLI, Feyza; USLU, Ezgi (Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2019)
Günümüzde küreselleşme ile birlikte gelişen iletişim teknolojileri temelinde geleneksel kitle iletişim araçlarının önüne geçen internet, sosyal ağlar boyutu ile iletişim kurmadan çok; özgür, katılımcı, herkes için ve kolay erişilebilir oluşu ile sosyal bir kimlik inşasına aracılık etmektedir. Çağımız toplumlarında temel biyolojik ihtiyaçlar kadar önemli hale gelen bu teknolojiler, kullanımlarına bağlı olarak sosyal yapıların farklılaşmasına ve bazı kavramların yeniden sorgulanmasına sebep olmuşlardır. Örneğin “kamusal alan”, “gündelik yaşam”, “katılımcı kültür” gibi kavramlar bu açıdan tekrar sorgulanmış ve önemli hale gelmiştir. Sosyal Medyada bireysel olan gerçeklikler sanki toplumsalmış gibi görünmektedir. Bu durum, öncelikle sosyal medyanın akıbetinin sorgulanmasına neden olmaktadır. Ardından sözde özgür bir ortam gibi göründüğünden dolayı sosyal medyanın kamusal bir alan olup olmadığı da tartışılmaktadır. Buradan hareketle bu çalışma, en çok tercih edilen sosyal medya platformlarından biri olan Twitter daki toplumsal hareketler çerçevesinde ilgili kuramlardan, fikirlerden ve örneklerden yola çıkarak sosyal medyanın bir kamusal alan olup olmadığını inceleyecektir.