POST SOVYET KIRGIZİSTAN'DA YEREL GAZETELER VE SORUNLAR - ÇAKIN, Ömer (Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2024)
Kırgızistan’ın 1991 yılında bağımsızlığını kazanması ve siyasal iktidar yapısının değişmesiyle birlikte basın, devlet tekelinden çıkarak, özel sektörün bu alanda faaliyet göstermesinin önünü açılmıştır. Sovyetler Birliği döneminde rejimin propaganda aracı olan ulusal ve yerel gazeteler, bağımsızlıkla birlikte liberal bir yapıya kavuşarak, kurumsallaşmasını tamamlayabilmek için mücadele vermeye başlamıştır. Ancak Sovyetler Birliği sonrası, ülkede yaşanan ekonomik, siyasi ve kültürel çöküş gazeteleri olumsuz etkilemiştir. Bu çöküşten en çok etkilenen yerel gazeteler olmuşlardır. Yerel gazetelerin özelliklerine baktığımızda haftada hatta ayda bir yayımlanmak zorunda kalmışlardır. Gazetelerin sayfa sayılarının az, tirajlarının düşük ve dil çeşitliliğinin fazlalığı yerel gazetelerin gelişmesini engellemiştir. Yerel gazetelerde, ülkenin geçiş sürecinde birçok sorunla uğraşıldığı görülmektedir. Bu sorunların başında satış, reklam, dil, teknik altyapı, yetişmiş eleman yetersizliği bu sorunların başında gelmektedir. Çalışmamızda, Sovyetler Birliği sonrasında yerel gazetelerin genel durumu ele alınarak, gelişmişlik düzeyleri ve sorunları değerlendirilecektir. Bu nedenle bu bölgelerde faaliyet gösteren yerel gazetelerin sahiplik durumları, tiraj yapıları, yayım aralıkları, dil yapıları içerik analiz yöntemiyle analiz edilerek, bunları etkileyen birçok problemle karşı karşıya kalmasının nedenleri ortaya konmaya çalışılacaktır.