ÖĞRETİM ELEMANLARININ HİZMETKÂR LİDERLİK DÜZEYLERİNİN ÖĞRENCİLERİN PERSPEKTİFİNDEN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA: BİR KAMU ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ - ÖRGEV, Cemil; TOPAL, BAYRAM; ERDOĞAN, MUSTAFA (Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2018)
Takipçilerine yol gösteren, onlarla birlikte hareket eden ve hizmet etmeyi bir yaşam biçimi haline getiren “Hizmetkâr Liderlik Anlayışı” akademik hayatta ve özellikle öğretim elemanı–öğrenci ilişkilerinde ideal bir liderlik tarzı olma özelliğine sahiptir. Çalışmada, Robert Steven Dennis (2004) tarafından geliştirilen “Hizmetkâr Liderlik Ölçeği” kullanılarak, bir devlet üniversitesinde görevli öğretim elemanlarının “Hizmetkâr Liderlik” özelliklerine ne ölçüde sahip oldukları ders verdikleri öğrencilerin perspektifinden araştırılmıştır. Bu kapsamda, araştırma evrenini Türkiye’de bir devlet üniversitesinde bulunan beş fakülte ve bir enstitünün 9770 son sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Örneklem olarak 465 son sınıf öğrencisine anket formları dağıtılmış ve elde edilen veriler SPSS 21.0 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Hizmetkar Liderliğin sosyal ve ahlaki sevgi, alçakgönüllülük, fedakarlık, vizyon, güven, güçlendirme ve hizmet olmak üzere yedi alt boyutu ile Öğretim elemanlarının Hizmetkar liderlik davranışları araştırılmıştır.