YEREL YÖNETİMLERDE SİYASAL KATILIM VE TEMSİLİYET SORUNSALI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME: BELEDİYE MECLİSLERİNİN ETKİNLİĞİ - POYRAZ, Emel (Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2024)
Kentler insanların toplu olarak yaşam sürdükleri, ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal açıdan sürekli değişim ihtiyacını ihtiva eden canlı mekânlardır. Kentlerin canlılık özelliği kentsel paydaşların sürekli yeni arayışlar içerisine girmesine ve siyasal mekanizma içerisinde kendi kendini temsil edebilme ihtiyaçlarını gündeme getirmektedir. Bu noktada sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler gibi yapılar bu ihtiyacı karşılayabilmek amacıyla paydaşların siyasal katılımına olanak sağlamaya çalışmaktadır. Bu çalışmada kent halkına yönetimde söz sahibi olmalarına imkân tanıyan fırsatların yaratılması için yürütülen faaliyetler olarak literatürde sıkça kendine yer bulan siyasal katılım ve temsiliyet kavramları incelenecektir. Çalışmada yerel yönetimlerin kısaca tanımı yapılmış, etkin bir yönetim ve demokratikleşme için temel unsur olan yönetime katılmanın kavramsal çerçevesi çizilerek, katılımcı demokrasi konusu işlenmiş, Türkiye’de katılımcı demokrasi açısından yapılan kanuni düzenlemeler ve yerel yönetimlerin katılımcı demokrasi uygulama biçimlerinden bahsedilmiş, kent halkının kent yönetiminde siyasal katılım ve dolayısıyla da temsiliyet sorunu irdelenmiştir.