ŞEHİR VE KIRSAL ALAN KONUT MALİYETİNİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ: AFGANİSTAN ÖRNEĞİ - FARHANG, M. Akbar (Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2020)
Bu çalışmada, şehir ve kırsal alandaki (Kabil ve kırsal) konut maliyetlerinin belirlenerek karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Veriler, ilgili kuruluşların birincil ve ikincil kaynakları yoluyla toplanmıştır. Ayrıca, devlet kurumundaki gerçek veri yokluğundan ötürü, yaşam maliyetleri Afganistan'a benzer olan Hindistan ve Nepal'deki ampirik araştırmalar kullanmıştır. Veriler analiz edilerek grafik ve çizelgeler hâlinde sunulmuştur. Bulgular, Kabil'deki 8,633 göçmenin maliyetinin (eğitim, sağlık, ulaşım, su, elektrik, konut kira, hane halkı gideri, çevre, belediye ve güvenlik) toplam 72.296.065,40 milyon $ olduğunu göstermektedir. Kırsal alanlardaki ikamet maliyetinin yıllık 33.216.460.42 milyon $, kentsel-kırsal maliyet farkının ise 39.079.604.98 $ olduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla, kırsal kesimde ikamet maliyetinin büyük şehirlere (Kabil) kıyasla oldukça düşük olduğu açıkça görülmektedir. Bu noktada hükümet yurt içindeki göçü önleyerek yıllık 39.079.604.98 $ tasarruf edebilir. Böylece Karez canlanması, çiftliklerin açılması, tarımsal kalkınma ve çiftçilerin gelir elde ederek mali açıdan bağımsız hale gelmesi sağlanabilir.